Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Schakelprogramma

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het schakeljaar en de ondersteuning daarvan. Meer informatie over de toelating en aanmelding is te vinden op de website van de TU Delft. Voor vragen kan je ook altijd bij de schakeladministratie terecht: schakeladministratie-citg@tudelft.nl.                  
Het schakelprogramma moet binnen twee jaar afgerond zijn. Schakelstudenten betalen geen collegegeld, maar betalen een vergoeding per te behalen studiepunt. Voor het tweede jaar worden geen extra kosten in rekening gebracht, aangezien de vergoeding voor de gehele schakelopleiding vooraf wordt betaald. Mocht je je schakelopleiding niet afronden of overstappen naar een andere schakelopleiding, dan volgt er geen restitutie. Kijk in het schakelboekje voor practische informatie over het schakelen naar de masteropleidingen op onze faculteit.
 

Schakelen met een Nederlands bachelordiploma

Een bachelorsdiploma van een vooropleiding die aansluit op de masteropleiding geeft doorgaans direct toegang tot de TU Delft. Als de bacheloropleiding niet aansluit, moet je eerst een aanvullend vakkenpakket volgen om je kennis op het vereiste niveau te brengen. Dit heet een schakelprogramma. De inhoud van je schakelprogramma verschilt per masteropleiding en bepaal je met de schakeladministratie van de onze faculteit. Op de doorstroommatrix kun je checken of jouw bacheloropleiding aansluit aan de masteropleiding die je wilt doen.

Schakelen met een HBO-diploma

Een hbo-diploma geeft doorgaans niet rechtstreeks toegang tot een TU Delft masteropleiding. Om aan een masteropleiding te kunnen beginnen, moet je eerst een aanvullend vakkenpakket volgen om je kennis op het vereiste niveau te brengen. Dit heet een schakelprogramma. De inhoud van je schakelprogramma verschilt per masteropleiding en bepaal je met de schakeladministratie. De inhoud van je schakelprogramma is afhankelijk van je vooropleiding, kijk ook hiervoor op de doorstroommatrix.

Ervaringen van schakelstudenten

Schakelaar vanuit WO Wergtuigbouwkunde aan de TU Delft

Als je schakelt vanuit een andere bacheloropleiding (WB in mijn geval) in Delft zijn de meeste protocollen en procedures natuurlijk al bij je bekend, maar ben je desondanks een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste mensen uit het schakelprogramma komen van het HBO en volgen dus ook vaak andere vakken dan jij moet doen. Het gevolg van het kleine aantal studenten dat dit traject volgt is dat het rooster niet perse ontworpen is met jou in gedachten; op donderdag had ik 3 vakken tegelijk. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat je meteen bij je docenten de situatie aankaart zodat ze rekening met je kunnen houden. Anders kom je echt in de problemen! Het schakeljaar zelf heb ik verder zelf als een redelijk normaal studiejaar ervaren. Ik zat bij de SchakelCie, de commissie voor schakelaars om mensen bij Practische Studie te leren kennen en mijn medestudenten te ontmoeten. Ik kan dit (of vergelijkbare activiteiten) zeker aanraden omdat je dan mensen kent om samen mee te studeren, te klagen over je rooster of opdrachten mee samen te doen. De 38 EC die ik moest doen zijn voor een jaar zeer overzichtelijk, maar de verdeling (8 10 16 4) betekent wel dat je goed je studielast in de gaten moet houden en op tijd moet beginnen. Volgend jaar ga ik beginnen aan het nieuwe masterprogramma en ik hoop veel van jullie daar over twee jaar ook rond te zien lopen!

Schakelaar vanuit HBO Civiele Techniek

Ik kom van het HBO Civiele Techniek op de Haagse Hogeschool. De overstap van het HBO naar het schakelprogramma is best zwaar en er wordt veel van je verwacht. Het tempo ligt hoger dan op het HBO en er is best veel zelfstudie benodigd. Je wordt vooral bijgespijkerd in wiskunde en andere theoretische vakken, zoals dynamica. Ondanks dat het hard werken, leer je in een korte tijd veel nieuwe mensen kennen waaronder je medeschackelaars. Samen vakken volgen en vooral de gezelligheid maken het studeren leuker!

Schakelaar vanuit buitenlandse vooropleiding en Nederlandse HBO Civiele Techniek

Als een zijinstromer met een buitenlandse en Nederlands HBO diploma is het wel een uitdaging om sommige van de nieuwe stof bij te houden. Zeker in deze periode waar wij i.v.m. Covid-19 meestal alleen thuis zitten. Dit betekent een soort achterstand en niet te vergeten dat ik Engelstalig ben en sommige van de vakken in het Nederlands zijn. Ik ben niet de enige. Vergelijk dit een beetje met veel Nederlandstalige die vakken in het Engels moeten doen. Het voelt en is veel en hard werk. Mijn tip is enthousiasme en moed te hebben en zeker de stof vaak te oefenen. Maak ook gebruik van de netwerk van medestudenten, studentenassistenten, studieadviseurs, schakel-commissaris, docenten o.a.. Ze zijn fysiek waar mogelijk en online te benaderen. En vergeet niet: Oefenen, oefenen, oefenen!

Schakelcommissie

Het schakelprogramma is een hele overgang waarbij je geconfronteerd wordt met een andere manier van leren en (misschien) een nieuwe stad. Je staat er natuurlijk niet alleen voor: de schakelmentoren en de schakelcommissie (SchakelCie) bestaan om de schakelstudent te ondersteunen. De SchakelCie is een commissie binnen Het Gezelschap "Practische Studie" die zich inzet om de kwaliteit en studeerbaarheid van het schakelprogramma te verhogen. Iedere periode wordt er een schakelevaluatie georganiseerd waarbij alle schakelstudenten hun feedback kunnen geven. Hier kan jij je opmerkingen kwijt die direct meegenomen worden in de vakevaluaties die door de faculteit worden georganiseerd. Heb je een vraag betreffende roosters of tentamens, of wil je je klachten of ideeën kwijt? Spreek ze aan of stuur een mail naar schakelcie-ps@tudelft.nl of vul het klachtenformulier in van PS.

Partners